Hlavní navigace

Yahoo ukončí dvanáct dalších služeb, včetně AltaVisty

29. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nenápadný blogpost od Yahoo oznamuje konec dalších služeb. Jednou z končících služeb je i AltaVista, jeden z prvních vyhledávačů.

Dvanáct dalších služeb u Yahoo končí. Rozlučte se s Yahoo Axis, zvláštním pokusem Yahoo o vstup do světa prohlížečů (viz Yahoo má vlastní prohlížeč, Axis) z května loňského roku. Samotný Axis v podobě aplikace bude sice stále fungovat, ale už bez dalších aktualizací.

Končí i RSS podpora v Yahoo! Alerts,  rozlučte se i s FoxyTunes (viz FoxyTunes přechází pod portál Yahoo), tedy skvělé rozšíření pro prohlížeče týkající se muziky (Yahoo jej získalo v roce 2008).  Yahoo vypne Citizen Sporty, Yahoo! Neighbors Beta či Yahoo! Stars India.

Zmizí i Yahoo! WebPlayer, Yahoo! Downloads Beta, Yahoo! Local API a Yahoo! Term Extraction API. Což je zjevně rada věcí, o kterých jste nejspíš ani neměli tušení, že vůbec existují.

RIP Altavista

Co ale také končí, je jedna z nejstarších služeb na Internetu, legendární AltaVista. Ta přestane existovat k 8. červenci 2013, prakticky tedy po osmnácti letech existence.  Mimo vyhledávání navíc známá ještě službou Babel Fish.

AltaVista byla původně, zhruba v roce 1995, vytvořena ve společnosti Digital Equipment Corporation a byla vlastně jedním z prvních vyhledávacích strojů na Internetu. Po určitou dobu dokonce byla nejpopulárnějším vyhledávačem – měla vlastního robota procházejícího web i indexační mechanismy a spuštěna 15. prosince 1995 na adrese altavista.digital.com.

V roce 1996 se AltaVista stala exklusivním dodavatelem vyhledáváni pro Yahoo a těžila z tehdejší popularity (a doposud neexistující dominantní pozice Google). O dva roky později byl Digital prodán společnosti Compaq a z AltaVisty se stal webový portál. Odchod od vyhledávání k snaze nabízet e-mail zdarma, nakupování a další typické portálové funkce a přesun na doménu altavista.com (koupené za 3.3 milionu dolarů od ATI – AltaVista Technology Incorporated) ale úspěch nepřinesl.

Jasně se to ukázalo někdy mezi roky 1999 a 2000, kdy AltaVista začala ztrácet pozice (které nabíral Google). Což v roce 2002 vedlo k návratu ke kořenům, tedy vyhledávání, koupí Overture Services v roce 2003 a poté přechod pod Yahoo (které koupilo právě Overture Service). O pár let později už bylo jasné, že jedničkou ve vyhledávání je Google (viz například Proč prohrála Altavista souboj s Googlem).

BRAND24

V roce 2010 vyšlo najevo, že se Yahoo! chystá AltaVistu zrušit a v květnu 2011 bylo zrušení potvrzeno.

Zdroj: Keeping our Focus on What’s Next

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).