Hlavní navigace

Zavzpomínejte si s internetovými osobnostmi na dětství v socialismu

10. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Právě dnes vychází kniha Mé dětství v socialismu, v níž známé osobnosti (nejen) internetové scény vzpomínají na svá dětská léta před rokem 1989.

I ve vašem oblíbeném knihkupectví je ode dneška k dostání netradiční kniha rekordního počtu autorů, kteří vzpomínají na svá dětská léta prožitá v socialismu. Velkou řadu z nich moc dobře znáte z jejich internetových aktivit či z jejich účtů na Twitteru a Facebooku.

U příležitosti 25. výročí sametové revoluce vznikl unikátní vzpomínkový projekt Mé dětství v socialismu, díky němuž se můžete ponořit do atmosféry socialistického Československa a zjistit, jak moc se od té doby u nás změnilo.

Více než padesát textů a šedesát obrazových příspěvků (tvoří pestrou směs emocí, příběhů a zážitků, které vám o tehdejší době řeknou násobně víc než police historických knih. 

Přečtěte si, jak setkání s Lubomírem Štrougalem zachránilo Patricka Zandla před vyloučením ze školy, jak Petr Koubský, Jan Pokorný či Peter Lelovič prožili 21. srpen 1968. Michal Klíma zase vypráví o domovní prohlídce u nich doma, Jiří Vaněk zábavně popsal, jak ajťáci v začínající pubertě prožívali týden sametové revoluce a David Gaydečka si vyfantazíroval úžasnou sci-fi ze socialistického Československa 2014, kde se nejpopulárnější, protože povinná, sociální síť nejmenuje Facebook, ale Mladý soudruh. Nechybí ani obrázek od Jaze, autora Oprásků sčeskí historje, a to jsme zmínili jen zlomek příspěvků.

Pokud pořád ještě váháte, možná pomůže první recenze na knihu nebo ohlasy, které se už objevily na Twitteru:

Zkrátka nemusíte váhat, jestli je to čtení pro vás. Je to čtení pro vás i pro vaše rodiče a prarodiče, pro které to jistě bude ten nejlepší dárek k Vánocům – protože budou moc dobře vědět, o čem je řeč, a jaké to tenkrát měli oni. A strávit vánoční svátky ve společnosti vzpomínek Michala Horáčka, Daniely Fischerové, Markéty Pilátové, Tomáše Hanáka či Alexandra Mitrofanova, Jindřicha Šídla a mnoha dalších, je zkrátka sázka na jistotu.

Knížka je k dostání i online mimo jiné v Neoluxoru či na Kosmasu, k dispozici je i v podobě e-booku na Palmknihy.cz. A postupně budou všechny příspěvky dostupné také na webu projektu.

A kdo by chtěl o zážitek navíc, může se na Mé dětství v socialismu vydat do divadla. Kultovní projekt Listování.cz vyráží na turné scénického čtení knížky už 14. listopadu. Vyberte si představení, které máte nejblíž, a užijte si to!

BRAND24

Kdo by měl zájem o podpis některého z autorů, může už v úterý 11. listopadu 2014 dorazit na autogramiádu knihy, která se bude od 19:00 konat v prostorách Era světa na Jungmannově náměstí v Praze.

Příjemné čtení vám přejí Ján Simkanič, iniciátor a producent projektu (a mimo jiné také výkonný ředitel společnosti Internet Info, která vydává server Lupa.cz) společně s vydavatelstvím BizBooks patřícím pod Albatros Media, a mediální partner projektu je Český rozhlas 1 – Radiožurnál.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).