Hlavní navigace

Zprávy kadencí tatatatata

15. 1. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dříve se psaly knihy. Pak zprávy. Pak e-maily. Pak 160 znaků SMS. A teď máme 140 znaků na Twitteru. S napětím čekám na službu, která uzdu komunikační volnosti ještě víc přitáhne. Kdysi na střední škole jsem měl učitele, který odmítal jakékoliv podklady a práce, které neměly formu alespoň jednoho listu A4 řka, že na menším formátu nelze nic srozumitelně vyjádřit. Smysl tohoto postoje jsem pochopil až po letech.

Komunikace, zejména ta internetová, je nám dávkována s čím dál tím větší kadencí. Délka je nahrazována intenzitou. Plánování brainstormingem. Sednout k textovému editoru a napsat delší souvislý text, který má úvod, stať, závěr a pokud možno i myšlenku, to se vidí čím dál tím zřídkavěji. Mám pocit déja-vu: před lety jsem byl za exota, když jsem podklady dost nekompromisně vyžadoval e-mailem v elektronické formě. Teď jsem za exota, protože vyžaduji podklady e-mailem a nestačí mi pět zpráv vyměněných v rozhovoru po ICQ.

Tenhle způsob komunikace je mnohem přímočařejší a na první pohled efektivnější. Přece jenom sepsat komplexnější pojednání chce víc času a soustředěnosti. Poslat zprávu instant messagingem lze mezi dvěma sousty, když na to přijde, a reakce dorazí hned.

Zdá se mi ale, že neplatí, že snadnost komunikace znamená lepší výsledky. Jsem-li donucen sednout si a delším souvislým pojednáním vyjádřit své myšlenky, dává mi to možnost si je důkladněji promyslet. Vhodným způsobem je seřadit a popřemýšlet nad způsobem jejich názorné prezentace. A nejenom možnost, je to nutnost, protože text delší jednoho odstavce by jinak nebyl srozumitelný. Zprávy po messengeru lze střílet od boku kadencí tatatatata, bez ohledu na sled, věty, háčky, čárky, velká či malá písmena a překlepy, na to se přece nehledí.

Navíc, hledat k takto pojaté konverzaci, k čemu jsme vlastně došli, je utrpení. Už jenom proto, že IM programy samy s pomíjivostí jimi procházejících zpráv počítají. Veskrze mizerné možnosti prohledávání a organizace starších zpráv tomu odpovídají. Už jenom potřeba udržet historii synchronizovanou mezi několika zařízeními je pro většinu dnes používaných systémů problémem téměř neřešitelným.

BRAND24

Zajímavým počinem v tomto směru je projekt Google Wave, který si klade za cíl právě tuto nestrukturovanou komunikaci nějak zvládat. Zatím to ale vypadá, že jeho název je více než případný: jako veliká vlna přišel a zase tiše odezněl, aniž by přinesl onu slibovanou revoluci v internetové komunikaci. Snad příště, a nebo radši vůbec.

Nerad bych se dočkal toho, že na mé žádosti o zaslání podkladů e-mailem budou protistrany reagovat s obdobným podivem jako já dnes na čerstvě obdržený přípis od kriminální policie, která ode mě žádá cosi zaslat faxem. Asi už začínám být konzervativní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako konzultant a hlavní softwarový architekt společnosti Altairis. Je Microsoft Most Valuable Professional pro ASP.NET a tvoří web aspnet.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).